31 Mac 2010

Makanan yang paling baik untuk kesihatan


Adakah mungkin untuk hidup sehingga 125 atau mungkin 150 tahun? Ini jelas suatu kemungkinan, seperti yang dibahas dalam rancangan Oprah Winfrey suatu ketika dahulu berkenaan usia lanjut. "Dia mengunjungi saya di ladang saya untuk belajar bagaimana, pada usia 86 tahun, saya sedang menikmati kesihatan yang kuat, tenaga, dan kreativiti mental seseorang berpuluh-puluh tahun lebih muda. Rahsia saya: jumlah besar buah-buahan dan sayuran, ditambah satu jam latihan sehari-hari", kata David H. Murdock

"Tiada pil, bahkan aspirin, dan tentu saja tidak ada suplemen yang pernah masuk mulut saya - semua yang saya perlukan berasal dari diet ikan-sayuran, yang menggabungkan pelbagai jenis 30-40 buah dan sayuran setiap minggu. Walaupun saya Ketua dan Pemilik Dole Food Company, saya lakukan sendiri sebahagian besar dari perbelanjaan membeli makanan, dan bahkan membawa Oprah dalam perjalanan secara mendadak ke Costco, dalam satu hari yang termasuklah berbasikal, bersenam di gym, dan membuat jus sayuran di dapur."

Makanan-makanan yang paling sihat di dunia


Nenas Mempercepatkan proses pembedahan Mempertingkatkan kesihatan sendi tulang Mengurangkan radang asma
Anggur biru Memelihara tahap antioksidan Mengundurkan kemerosotan otak yang berkaitan dengan umur Mencegah jangkitan saluran pembuangan najis
Bayam Membantu mengekalkan ketajaman mental Mengurangkan risiko kanser pada hati, ovari, kolon dan prostat Kepadatan bahan gizi yang teratas
Lada loceng merah Mengurangkan risiko kanser paru-paru, prostat, ovari dan serviks. Melindungi dari bakaran matahari Mempertingkatkan kesihatan jantung
Broccoli Mengurangkan keburukan kencing manis Merendahkan risiko prostat, bladder, kolon, penyakit pankreas, gastrik dan kanser buah dada Melindungi otak dari kejadian kecederaan
Tomato Mengurangkan keradangan Merendahkan risiko berkembangnya kanser esophageal, perut, colorectal, dan paru-paru. Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
Epal Menyokong imunisasi badan Melawan kanser paru-paru dan prostat Merendahkan risiko Alzheimer
Artichoke Membantu pembekuan darah Makanan anti-oksidan Merendahkan kolestrol
Arugula Merendahkan risiko kecacatan ketika lahir Merendahkan risiko keretakan tulang Melindungi kesihatan mata
Asparagus Memelihara bakteria yang bagus Mengelakkan kecacatan ketika lahir Meningkatkan kesihatan jantung
Avokado Membataskan kerosakan hati Mengurangkan risiko kanser mulut Merendahkan tahap kolestrol
Blackberry Membina kepadatan tulang Menahan selera makan Meningkatkan pembakaran lemak
Butternut Squash Membantu penglihatan waktu malam Memerangi kedutan pada kulit Meningkatkan kesihatan jantung
Cantaloupe Membantu imunisasi Melindungi kulit dari sunburn Mengurangkan keradangan
Lobak merah Antioksidan mempertahankan DNA Melawan katarak Melindungi dari beberapa jenis kanser
Cauliflower / Bunga kobis Mendorong pembuangan toksin Menekan pembesaran sel kanser buah dada Melindungi dari kanser prostat
Cherry Meringankan kesakitan athritik dan gout Merendahkan kolestrol Mengurangkan keradangan
Cranberry Meringankan kesakitan prostat Melawan sel kanser paru-paru, kolon, dan leukemia. Mencegah jangkitan tempat pembuangan najis dan saluran kencing
Kobis hijau Meningkatkan pembekuan darah yang sihatP Mengurangkan risiko kanser prostat, kolon, buah dada dan ovari. Aktifkan sistem pembuangan toksin alamiah badan.
Kale / Sayuran hijau seperti kangkung dan bayam Melawan estrogen merbahaya yang membiakkan kanser Melindungi mata dari kerosakan akibat matahari dan katarak Menambahkan kepadatan tulang
Kiwi Melawan kedutan pada kulit Mengurangkan risiko gumpalan darah beku dan gumpalan lemak dalam darah Melawan sembelit
Mango / Mangga Menyokong imunisasi Merendahkan kolestrol Mengatur homocysteine untuk melindungi arteri
Cendawan Meningkatkan pembuangan toksin secara alamiah Mengurangkan risiko kanser kolon dan prostat Merendahkan tekanan darah
Oren Mengurangkan tahap kolestrol yang teruk Merendahkan risiko kanser mulut, tekak, buah dada, perut dan leukemia semasa kecil Pektin menindaskan selera makan
Betik Membantu pencernaan enzim Mengurangkan risiko kanser paru-paru Meningkatkan pembakaran lemak
Plum & Prune Melawan sembelit Antioksidan melindungi dari kerosakan DNA Melindungi kehilangan tulang akibat post-menopause
Pomegranate / Buah delima Meningkatkan perlindungan sunscreen Merendahkan kolestrol Melawan kanser prostat
Pumpkin / Labu Melindungi sendi tulang dari polyarthritis Merendahkan risiko kanser prostat dan paru-paru Mengurangkan keradangan
Raspberry Menghalang pembesaran kanser mulut, buah dada, kolon dan prostat Perlindungan antioksidan terhadap DNA Merendahkan tahap kolestrol yang tidak diingini
Strawberry Melindungi dari Alzheimer Mengurangkan kolestrol yang tidak diingini Menindas pembesaran kanser kolon, prostat dan mulut
Sweet Potato / Ubi kentang manis / Ubi steler Mengurangkan risiko strok Merendahkan risiko kanser Melindungi dari kebutaan
Tembikai Menyokong kesuburan lelaki Mengurangkan risiko beberapa kanser prostat, ovari, serviks, mulut dan pharyngeal (rongga tenggorok) Melindungi kulit dari sunburn
Pisang Menambahkan pembakaran lemak Merendahkan risiko kanser colorectal dan buah pinggang, leukemia Mengurangkan simptom-simptom asma bagi kanak-kanak

Sumber dari tulisan David H. Murdock, pengerusi Dole Food Company, Inc.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan